News Ticker

Janiva Magness – Love Is An Army

Tekst: Martin van der Velde

Janiva Magness sleept de ene na de andere award of op zijn minst een nominatie voor een dergelijke prijs in de wacht, dat geeft wel aan dat ze als een zeer gewaardeerde zangeres te boek staat. Ze komt in Detroit, Michigan ter wereld en is net 61 geworden. Al op jonge leeftijd komt ze, door het overlijden van beide ouders op eigen benen te staan en een zwangerschap op jonge leeftijd doet haar besluiten haar dochter ter adoptie af te staan.

Haar eerste inspiratie haalde ze uit de muziekcollectie van haar vader. Het bijwonen van een concert van Otis Rush in Minneapolis zette haar aan tot het zingen van de blues, ze zegt hier letterlijk over: “Otis played as if his life depended on it. There was a completely desperate, absolute intensity. I knew, whatever it was, I needed more of it”. Ondertussen is zij meer dan twaalf albums verder, waarop ze stijlen soul, American roots music combineert met blues. Waar Blue Again uit 2017 nog volledig in het teken van de blues staat, daar geeft ze op Love Is An Army veel meer ruimte aan klassieke soul en zelfs country invloeden. Maar Love Is An Army is ook een protest, Magness maakt zich zorgen over hoe de zaken in haar land tegenwoordig zijn georganiseerd, ze zegt hierover; “What led the album was the lyrics, and the things that are happening right now — the division, the racism, the violence, and our leaders’ lack of concern about basic human issues like health care and poverty”.

De band trapt af met Back To Blue, een groovy op een Memhis rhythm and blues ritme gebaseerde track waarop meteen de multi-vocalen opvalt. Charlie Musselwhite komt op harmonica ondersteunen in het bluesy Hammer. Mede door de inzet van Poco frontman Rusty Young op pedalsteel gitaar neigt On And On naar country. Voor het duet heeft Janiva de Texaanse singer-songwriter Bryan Stephens uitgenodigd. Zowel Tell Me als Love Is An Army en Down Below bewegen zich richting roots muziek, vooral de eerste blinkt uit door zijn heerlijke bluesy gitaarlicks van Dave Darling, die met zijn spel de stem van een geweldig zingende Magness geweldig aanvult. Darling is naast gitarist, producer en voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het songwriting van dit album. In What I Could Do gaat Magness met Delbert McClinton het duet aan, twee soulvolle stemmen die in deze ballad mooi samenvallen. Het duet dat ze in de volgende track Home met Cedric Burnside aangaat is van een heel andere orde, moderne grooves en met de nodige effecten op gitaar laat je horen waar de blues van de 21e eeuw naartoe kan gaan. Doug Livingston drukt met zijn pedalsteel gitaar weer een country tintje op Love To A Gunfight en When It Rains. Welk instrument zal je spelen wanneer je Phil Parlapiano heet, juist ja…piano en daarmee begeleidt hij Janiva Magness op Some Kind Of Love, het rustige sluitstuk van dit album.

Na het op blues gespeende album Blue Again van vorig jaar heeft Janiva Mangess op Love Is An Army voor een totaal andere invalshoek gekozen. Niet zo vreemd dat ze zelf opmerkt; “I realize that this album might be a challenge for some of my fans”, maar over deze challenge is het makkelijk heenstappen. Met medewerking van Delbert McClinton, Poco’s Rusty Young, Charlie Musselwhite en Cedric Burnside en haar ijzersterke begeleiders heeft ze een zeer gevarieerd album uitgebracht, die zijn weg naar de liefhebbers ongetwijfeld zal vinden.


Tracklist:
01. Back To Blue
02. Hammer
03. On And On
04. Tell Me
05. Love Is An Army
06. Down Below
07. What’s That Say About You
08. What I Could Do
09. Home
10. Love To A Gunfight
11. When It Rains
12. Some Kind Of Love

Website Janiva Magness

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.