News Ticker

Nico Brina – Boogieful

Tekst: MArtin van der Velde

Al jaren mag deze begenadigde blues en boogie muzikant zich de snelste boogie pianist ter wereld noemen. Deze titel draagt Nico Brina dan ook niet geheel onterecht, want het is simpel weg ergens in 1996 gemeten om in het Guinness Book of World Records opgenomen te kunnen worden. 608 aanslagen per minuut met zijn linkerhand bleek de uitkomst te zijn, met andere woorden, niets mis met de vingers van deze virtuoos.

Nico Brina wordt in 1969 in Biel, Zwitserland geboren en op 8 jarige leeftijd blijkt zijn fascinatie voor de magische klanken van de piano die hij dan uit het huis van de buren hoort komen. In eerste instantie wordt Nico gegrepen door de muziek van Elvis Presley, maar niet veel later ontdekt hij rock ’n roll en de muziek van B.B. King, Ray Charles en Oscar Peterson en vele anderen. Met een eindeloze overgave, een flinke dosis natuurtalent en ontzettend veel doorzettingsvermogen leert hij zichzelf de kunsten van het pianospel aan. Al snel begint hij in kleine gelegenheden op te treden en spreekt men van de ‘King of Boogie’. Sindsdien heeft Nico Brina meer dan drieduizend shows, in meer dan zestien verschillende landen verzorgt. Daarnaast heeft hij één LP, dertien cd’s en één dvd op zijn naam staan. Voor zijn cd ‘Flight 6024’ uit 2014 ontvangt hij een nominatie voor de ‘Preis der Deutschen Schallplattenkritik’ in de categorie blues. Constant is deze muzikant onderweg en zijn goed gevulde agenda stuurde hem In augustus van dit jaar zelfs naar Mumbai, India, waar hij samen met Indiase drummer Adrian D’souza twee optredens mocht verzorgen.

Vorig jaar bracht hij nog het album 25 / 8 (25 Hours 8 Days a Week) uit, waarop naast solo stukken ondersteuning krijgt van een aantal geroutineerde muzikanten. Nu is hij op zijn nieuwe uitgave Boogieful volledig op zichzelf aangewezen, waarop hij aftrapt met de stevige instrumentaal gespeelde piano blues Kansas City Donkey Stomp. Meteen wordt het tempo opgeschroefd in het naar boogie neigend Cooee Corinne om vervolgens in de titelsong Boogieful een rustigere boogie variant vol overtuiging neer te zeten. In That’s My Way bezingt Brina in vogelvlucht zijn levensverhaal en uit hij zijn liefde voor rock & roll, boogie en blues, iets dat hij ook al deed in Who Cares, Just Boogie, waarin hij aangeeft dat zijn liefde voor boogie verder gaat dan de liefde voor een partner, wanneer zij hem onverhoopt laat kiezen voor de muziek of haar. Pas in het instrumentaal gespeelde Summerbreeze Blues komt de trein een beetje tot stilstand, hetzelfde geldt voor de tweede slow blues van dit album Stomo Blues. Na het vlotte en vrolijke Barrel Of Monkeys volgen een aantal fraaie piano bluesstukken Barons Blues, Five O’ Clock Morning Blues en Tipsy Bounce, die in tempo verschillen en allemaal een eigen solide basstructuur kennen, waarover Brina met het grootste gemak met de rechterhand de zaak smaakvol weet in te kleuren. Nee, met deze pianist valt niet te spotten en dat bezingt hij dan ook in de afsluitende track Don’t Mess Around With A Pianoman.

Na zijn meting van 608 aanslagen per minuut in 1996 zijn we nu ruim eenentwintig jaar later, dat aantal zal hij waarschijnlijk niet meer halen, maar dat is ook niet zo belangrijk. Dat het nog steeds goed zit met de vingers mag wel duidelijk zijn, een solide linkerhand en razend snelle rechterhand kenmerken deze pianist, snelle en kalme stukken wisselen elkaar heerlijk af, tel daarbij op de plezierige zangstem van deze rasmuzikant en je hebt een schijf die geen seconde gaat vervelen. Op het podium blijkt de man ook nog eens een entertainer te zijn, nog een extra wapenfeit waarmee hij zijn publiek weet te boeien.


Tracklist:
01. Kansas City Donkey Stomp
02. Cooee Corinne
03. Boogieful
04. Who Cares, Just Boogie
05. That’s My Way
06. Hot Pepper Jive
07. Summerbreeze Blues
08. Speedy Mouse Boogie
09. Stomo Blues
10. Barrel Of Monkeys
11. Barons Blues
12. Five O’ Clock Morning Blues
13. Tipsy Bounce
14. Don’t Mess Around With A Pianoman
Website Nico Brina

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.