News Ticker

Ben Caplan – Old Stock

Tekst: Huub Bammens

Weet je nog wie Rubeus Hagrid is, de beschermheer van Harry Potter in de boeken- en filmserie van Joanne Rowling?? Die grote man met die enorme haardos bovenop zijn hoofd en onder zijn kin?? Ja?? Stel je hem dan voor met een bril op. Dan heb je een treffende gelijkenis met folk-zanger Ben Caplan. Hun stemmen lijken ook op elkaar, beiden hebben een volle bariton.

Ben Caplan haalt zijn muzikale inspiratie uit de folk, maar ook uit de eeuwenoude joodse Klezmer traditie. Hij geeft daar een eigen en eigentijdse twist aan en ik houd van de teksten op zijn derde album “Old Stock”. Die gaan over de wereld van nu, het vluchtelingenprobleem, oorlogen en het misbruik van religie door machthebbers. Old Stock is de muziek van een theaterproductie van Ben Caplan, over het waargebeurde liefdesverhaal van twee Romeense vluchtelingen.

Ik kan niet kiezen welk nummer ik nou het mooiste vind op deze cd, het prachtige liefdesduet ‘What love Can heartbreak Allow?’ of ‘Truth Doesn’t Live In A Book’, waarin hij de vloer aanveegt met hen, die ‘God is on our side’ voor eigen gewin aanwenden.

Het meest indrukwekkend vind ik ‘Plough the Shit’ met daarin een wel heel zwartgallige kijk op deze wereld. Ik werd er zwaar depressief van. Gelukkig luisterde ik daarna naar het instrumentale The Happy People, recht toe, recht aan Klezmer feestmuziek, toen was ik weer helemaal blij. Dat is de kracht van Ben Caplan, hij trekt je helemaal in de wereld, die hij bezingt op Old Stock.

Ben Caplan komt eind september voor drie concerten naar Nederland, treedt dan op in Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. In november van dit jaar maakt hij ook nog een theatertour door Nederland. Ik probeer er minimaal één keer bij te zijn.


Tracklist:
01 Traveller’s Curse
02 You’ve Arrived
03 Intermezzo
04 Truth Doesn’t Live in a Book
05 Od Yishama
06 The Happy People
07 Minimum Intervals
08 Widow Bride
09 Intermezzo 2
10 Plough the Shit
11 Lullaby
12 Fledgling
13 What Love Can Heartbreak Allow

Tourdata:
Dinsdag 25 september: Merleyn, Nijmegen
Woensdag 26 september: Rotown, Rotterdam
Donderdag 27 september: Tivoli, Utrecht

Theater tour:
Woensdag 21 november: Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
Donderdag 22 november: De Lawei, Drachten
Zaterdag 24 november: Stadsschouwburg Groningen
Maandag 26 november: Stadsschouwburg Utrecht

Website Ben Caplan

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.