News Ticker

Detonics – Live Evidence

Tekst: Martin van der Velde

De Detonics gaan als een speer en zolang bestaat de band nog niet eens. Ergens in 2015 steken een aantal bluesmuzikanten de koppen bij elkaar en formeren ze de Detonics, een band die zich beweegt in het genre West Coast Blues. Het liefst gaat de band terug naar de sound van de jaren vijftig, daar ligt voornamelijk voor hen de inspiratie. Wanneer je even naar de goed verzorgde website van de band gaat kun je achterhalen waar de naam Detonics vandaan komt. Het een en ander verwijst naar een compacte 1911-style pistool dat destijds door veel vrouwen ter bescherming in duistere gokhallen, onopvallend tussen de jarretels werd gestoken. Inderdaad de tijd van illegale casino’s, zelf gestookte whisky en Al Capone. Het sfeertje dat de band wil doen herleven.

De band kent een geroutineerde bezetting die de nodige live ervaring in andere bands hebben opgedaan. Frontman Kars van Nus zou men ook kunnen kennen als zanger harmonicaspeler van bands als The Radical Roosters, Chicago Hot Rods en The Choax. Ook drummer Mathijs Roks speelde in het verleden in The Radical Roosters en maakt heden ten dage deel uit van The Choax, een band die zich sterk heeft laten inspireren door de Engelse bluessensatie The Hoax. Alsof dat niet genoeg is maakt ook gitarist Jeremy Aussems naast de Detonics onderdeel van de Choax uit. Daarnaast heeft Jeremy nog zijn eigen swingband Jeremy and The Groovebrakers. Contrabassist René Leijtens kent een deel van de band weer via The Radical Roosters maar geselt zijn bas af en toe in de death metal band Darkest Red. Je zou toetsenist Raimond de Nijs de vreemde eend in de bijt kunnen noemen, hij lijkt geen muzikaal verleden met een van de andere heren te hebben gehad. Hij speelde in het verleden in diverse bands als de Bluesmasters, Fake Brothers Band en Chris Daniels and The Kings en verzorgde optredens op festivals als het Montreux Jazz Festival, Leysin Rock Festival en Ribs & Blues en brengt daarmee waardevolle ervaring met zich mee.

Afgelopen jaar deed de band mee aan de Dutch Blues Challenge en sleepte daar de eerste prijs mee in de wacht en mogen ze eind januari afreizen naar Memphis om aldaar Nederland tijdens de International Blues Challenge te vertegenwoordigen. Een goed moment om voor promotie doeleinden een cd op zak te hebben en met Live Evidence hebben de heren een meer dan prima visite kaartje voor handen. Tien tracks telt Live Evidence die met een krachtige groovy uitvoering van Same old story, een nummer van eigen hand waarin iedere solist ruimte krijgt voor een solo, van start gaat om vervolgens vol vaart de swing Lonesome van Memphis Slim in te zetten. Zowel Kars van Nus als Jeremy Aussems krijgen alle ruimte in deze track om solistisch uit te pakken. Johnny Guitar Watson’s / Johnny Otis Broke and Lonely wordt vol overtuiging neergezet. Veel variatie in grooves op dit album. Na een iets rustigere swing uitvoering van Kill That Cat van de Electric Kings volgt een stevige uitvoering van Little Richards Directly From My Heart To You. Wie put er nu uit het repertoire van Goree Carter zou je denken, de Detonics! Die een vlotte rockende uitvoering van Carters Rock A While neerzetten. Ik moet even terug denken aan de dvd Open The Cage uit 2007 van Rob Orlemans & Half Past Midnight, waarop Jeremy Aussems op uitnodiging van zijn gitaarleraar Orlemans schoorvoetend naar voren komt om een stevige uitvoering van Red House neer te zetten. En zie nu, hij is een van de dragende muzikanten achter de Detonics. Alle tracks werden opgenomen voor Bluesmoose Radio behalve de stevige slowblues I Can’t Quit Anyway die werd opgenomen tijdens een live optreden in de Gouden Leeuw te Dongen. Machtig mooi is de battle tussen Raimond de Nijs en Jerremy Aussems in de stevige swing She Knows How To Love Me. In McKinley Morganfields Can’t Be Satisfied speelt Lars van Nus akoestisch harmonica waardoor het een en ander lekker authentiek klinkt. Kars van Nus beschikt over een heerlijke rauwe stem en weet samen met de band een stevige uitvoering van Sam Cooks Bring It On Home To Me. De Detonics beschikken over een zeer solide ritme sectie, die vol overtuigen een stevige bodem neerzetten waarover het prima soleren is voor de solisten. Met Live Evidence bewijzen de heren een waardig vertegenwoordiger te zijn van de Dutch Blues Foundation op de International Blues Challenge in Memphis, wij wensen ze heel veel succes.


Tracklist:
01. Same old story
02. Lonesome
03. Broke and lonely
04. Kill that cat
05. Directly From my heart to you
06. Rock a while
07. I can’t quit Anyway
08. She knows how to love me
09. Can’t be satisfied
10. Bring it on home to me

Website Detonics

2 Reacties op Detonics – Live Evidence

 1. SR&BC blues festival 20 MEI 18u .GRATIS FESTIVAL
  Tent marktplein stekene,oost vlaanderen,belgie
  op 15 km van HULST Zeeuws vlaanderen
  DETONICS
  ZOOMATICS (afscheid’s concert)
  LAWEN STARK BAND
  LEAKY ROOF
  Drank prijzen 2€

 2. dit is een grote muzikale groep die het nog ver zal brengen muzikaal gezien en te horen succes mannen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.