News Ticker

Easterfield – The Honky Tonk Sessions

Tekst: Martin van der Velde

Easterfield verwijst naar Barger-Oosterveld, de plaats waar de meeste leden van de band zijn geboren en getogen. De band bestaat sinds zomer 2011 en is ontstaan naar aanleiding van een jamsessie in een plaatselijke horeca gelegenheid. Mannen van het eerste uur zijn de gitaristen Olaf de Groote en Ruud Goeree. Bram Goeree is de neef van Ruud en als zanger aan de band verbonden. In drummer Maikel Tanger en bassist Kris Tiemens vond de band de juiste ritme sectie en zo is de band in korte tijd compleet.

De stijl waarin Easterfield speelt kan het best omschreven worden als pure, rauwe, moderne blues-rock en doet mij vooral denken aan Johnny Lang, maar ook schieten de Veldman Brothers in mijn gedachten. De band heeft in zijn bestaan al een aantal waardige wapenfeiten op hun naam staan zo speelde de band vorig jaar op de eerste editie van het New Blues Festival Assen en was de band te bewonderen op bluesfestivals als, Drijf In Blues Festival in Giethoorn, Binnen Blues festival Grolloo en Bluesfestival Hoogeveen in theater de Tamboer Hoogeveen. Vorig jaar deed de band mee aan de voorrondes van de Dutch Blues Challenge en verzorgde een prima optreden in NixenMeeR in Enschede.

Nu presenteert de band hun debuut cd The Honky Tonk Sessions, een album dat eigenlijk al een tijdje in de maak is. Voor het realiseren van dit album heeft Easterfield een prima plan bedacht. Eind 2015 bracht de band de single Trouble uit die alleen als download verkrijgbaar is. Hiervoor kan men terecht op de bekende downloadsites iTunes, Google Play, Spotify, Apple Music, Amazon, Deezer en RDIO. Een prima initiatief blijkbaar want binnen een dag staat het nummer op de eerste plaats in de iTunes blues hitlijst. Begin 2016 komt Esterfield met de tweede single The Blues Is Back die ook alleen als download verkrijgbaar is. Uiteindelijk zullen in de loop van het jaar alle singles verzameld worden en op cd verkrijgbaar zijn. Halverwege het jaar presenteert de band hun derde single New Day Rising die afgelopen oktober werd opgevolgd door We’re Done, de vierde en laatste download release in het rijtje. Alle download tracks zijn nu met zes nieuwe nummers verzameld op The Honky Tonk Sessions, het officiële debuut van Easterfield dat alleen maar eigen materiaal kent.

Met de stevige shuffle Trouble, die je even aan Stevie Ray vaughan doet denken zit de vaart er met een goed in. Bram Goeree beschikt over een krachtig stem met een rauw randje die dit repertoire prima aankan. Meteen wordt de eerste gastspeler ingezet, Bas Bons legt een stevige bodem op keyboards op deze track. Een groovy rock riff met een funky ondertoon bepaalt de sound van Why, waarin meteen opvalt dat de band over een zeer strakke ritme sectie beschikt. Naast het ritmische en zeer gevarieerde drumwerk van Maikel Tanger zijn de diepe groovende bastonen die Kris Tiemens uit zijn vijfsnarige bas tovert zeer bepalend voor de sound van de band. De mannen van Easterfield benaderen hun blues op een moderne wijze, waarbij zorgvuldig uitgekozen gitaarsoundjes en stevige groovende riffs het fundament zijn waarop de band hun songs bouwt. Great Unknown, met ondersteuning van Matthijs van der Kaaij op keyboards en Budapest knallen dan ook de speakers uit. Chris Vrijbloed komt op harmonica ondersteunen in Broad Daylight. We’re Done kent cathie rock elementen met verrassende tempowisselingen en ijzersterk solowerk. De beide gitaristen, Olof de Groote en Ruud Goeree, vullen elkaar voortreffelijk aan en zitten elkaar nooit in de weg. Beide gitaristen weten voor iedere track weer een passend gitaar geluid te vinden en zo kleurt een heldere gitaarsound de solo in het up tempo gespeelde New Day Rising. Met Did You Love Me lijkt de band lijkt de band een iets traditionelere bluestrack te brengen, om vervolgens met een op moderne blues rock gebaseerde It’s Time tot een eind te komen. De Honky Tonk Sessions blijkt een ijzersterk debuut te zijn van Easterfield. De productie is zeer verzorgt, zelfs een deel van de tracks heeft de band in Nashville U.S.A. laten masteren. Na een periode van ruim een jaar waarin de band in etappes ons van een song voorziet ligt daar nu een full productie waarmee Easterfield zich duidelijk positioneert, stevige blues rock van het moderne soort.


Tracklist:
01. Trouble
02. Why
03. Great Unknown
04. Budapest
05. Broad Daylight
06. The Blues Is Back
07. We’re Done
08. New Day Rising
09. Did You Love Me
10. It’s Time

Website Easterfield

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.