News Ticker

Frank Muschalle – Meet them where they play the blues!

Tekst: Martin van der Velde

Frank Muschalle (1969) ontdekt op zijn negentiende, na elf jaar een klassieke pianostudie gevolgd te hebben de magie van de boogiewoogie en besluit vanaf dat moment zich volkomen te richten op deze stijl van spelen. Het Boogie Woogie Trio met Albert Ammons, Pete Johnson en Meade ‘Lux’Lewis in de gelederen, maar ook Little Brother Montgomery en Cow Cow Davenport vormen zijn grootste inspiratiebronnen. Uiteraard ontbreekt ook Axel Zwingenberger niet aan dit rijtje pianovirtuozen.

 Frank Muschalle speelde door de loop der jaren met muzikanten als Red Holloway, Lousiana Red, Carry Smith, Axel Zwingenberger, Vince Weber, Bob Margolin, Carey Bell, Alex Schultz, Engelbert Wrobel, en Matthias Seuffert. Hij tourde internationaal, waarbij hij naast tournees door de Verenigde Staten en Noord Afrika landen als Paraguay, Bolivia en Canada aandeed.

 Ondertussen is deze begenadigde pianist aan zijn veertiende album onder eigennaam toe. Een album dat hij heeft opgenomen met Stephan Holstein (klarinet en saxofoon) met wie Frank sinds 2015 het podium deelt. Een inval beurt van Stephan tijdens een optreden van Frank in het Conversationshaus op Norderney, Duitsland bracht de mannen samen en sindsdien zijn beiden bij gelegenheid als duo onderweg. Boogies, swing, ballads en eigen composities vullen de setlijst, waarop beide de improvisatie niet uit de weg gaan. En dat is ook exact wat we aantreffen op ‘Meet Me Where They Play The Blues’, een eerste uitgave op Timezone Records van dit Duo. Geraffineerd piano spel, dat vliegensvlug, dan weer subtiel, authentiek en jazzy klinkt en geweldig combineert met het klarinet- en saxofoonspel van Stephan Holstein, dat soms zwoel en mellow kan zijn, maar ook zeer krachtig wanneer hij zijn saxofoon laat scheuren.

Volkomen instrumentaal gespeeld dit album en ik moet zeggen ik heb geen moment de zang gemist.  

Track Listing:
01 Big Old Turtle
02 Ants On My Hands
03 The Real Gentleman
04 Shut Down
05 Jungle Town Jubilee
06 C-Jam-Blues
07 Lonesome Road
08 Flip Top Blues
09 Nagasaki
10 Meet Me Where They Play The Blues
11 More Sweets, Darling
12 Vannes ʻnʼ Waltz
13 Crackʼs Shuffle No. 2
14 Swanee River
15 Sheffield In The Morning

Website Frank Muschalle

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.