News Ticker

Paul Oscher – Cool Cat

Tekst: Martin van der Velde

“Paul Oscher is a blues legend” staat er op zijn website vermeld en daarmee zegt hij niets te veel want een blueslegende is hij zeker, hoewel dit geven wel eens aan heel wat liefhebbers van de stijl voorbij zou kunnen zijn gegaan. Vaak wordt gedacht dat Jerry Portnoy de eerste blanke harmonicaspeler in Muddy Waters begeleidingsband was, maar multi instrumentalist (harmonica, gitaar en piano) Paul Oscher treedt in 1967 al toe als harmonicaspeler tot Muddy’s band, hij is dan nog steeds in zijn tienerjaren en woont dan samen met Otis Spann in de kelder van het huis van Muddy Waters, gelegen in de South Side van Chicago. Hij reist de wereld rond met Muddy en maakt opnames met hem voor het legendarische Chess label. Feitelijk inspireert Paul een hele generatie harmonicaspelers, Rick Estrin, Jerry Portnoy, Paul Delay en William Clark noemen hem dan ook niet voor niets “the real deal”.

Paul leert de kunst van het spelen uit eerste hand van de meesters van de blues, hij heeft nooit iemand geïmiteerd, heeft opnames gemaakt en speelde met grootheden als T-Bone Walker, Otis Spann, John Lee Hooker, Buddy Guy, Johnny Young, Johnny CopeIand, Big Joe Turner, Louisiana Red, Big Mama Thornton en Victoria Spivey. Werkte met Keith Richards, Eric Clapton en Levon Helm samen aan de opnames van Hubert Sumlin’s Grammy genomineerde album About Them Shoes en heeft zelf, naast vele Blues Music Award nominaties twee Handy Blues Music Awards in de wacht mogen slepen. Met recht een legende!

Nu, tientallen albums onder eigennaam en als gastmuzikant verder ligt daar Cool Cat, een schijf vol eigen materiaal en de cover Rollin’and Tumblin’ van Mckinley Morganfield, waarmee hij zijn vroege werkgever nogmaals eert. Het is één en al authenticiteit wat de klok slaat, uiterst relaxed gespeelde old school blues (Money Making Woman, Blues And Trouble, Hide Out Baby en Poorman Blues) van het zuiverste water met een enkele uitzondering (Cool Cat en On The Edge) die uit een verrassende jazz hoek komt. Slechts sporadisch mondharmonica werk van Paul Oscher op Cool Cat, maar op Hide Out Baby en vooral Work That Stuff laat hij horen dat hij het instrument als geen ander beheerst. Prachtig mooi is zijn eerbetoon aan bluesharp legende James Cotton in Ain’t That A Man, waarin hij de levenswandel van de man in notendop bezingt. Miss Lavelle White komt ijzersterk vocaal ondersteunen op het schitterend mooie Dirty Dealin’ Mama, een hilarische song met vele uiterst pikante verwijzingen. We komen twee maal een uitvoering van Cool Cat tegen, een zeer verrassende jazz versie en een meer rhythm and blues benadering. Het verhaal achter Cool Cat voert terug naar de tijd dat Paul Oscher in het huis van Muddy Waters woont en hij regelmatig vanaf de veranda een Winehead ziet lopen die een kat bij zich heeft en op zijn fluit een bepaald deuntje speelt dat nu model staat voor deze song, laat Oscher ons in zijn gesproken intro weten, om ons vervolgens met introducerend pianospel naar een voortreffelijke jazz versie te brengen, een song die nogmaals in een long version, met een totaal andere bezetting als afsluitende track terugkeert.

Het is ondertussen hoogtij dat de nominaties voor een Blues Music Award eens omgezet wordt in het in ontvangst mogen nemen van deze prestigieuze onderscheiding. Deze Cool Cat heeft hem al lang verdiend en ook nu weer komt bij met een uitstekende cd op de proppen! Paul Oscher is een blues legende! Dat u het weet!


Tracklist:
01. MONEY MAKIN’ WOMAN
02. BLUES AND TROUBLE
03. HIDE OUT BABY
04. WORK THAT STUFF
05. ROLLIN’ AND TUMBLIN’
06. COOL CAT
07. COOL CAT
08. MISSISSIPPI
09. AIN’T THAT A MAN
10. DIRTY DEALIN MAMA
11. ON THE EDGE
12. POOR MAN BLUES
13. COOL CAT

Website Paul Oscher

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.