News Ticker

Polly O’Keary and the Rhythm Method – Black Crow Callin’

Tekst: Martin van der Velde

Polly O’Keary heeft al een bewogen leven achter haar liggen. Ze groeide op in een blokhut zonder elektriciteit en stromend water. In haar tiener jaren begon ze muziek te maken in lokale cafés in Mexico en was op haar negentiende getrouwd met een man die in de gevangenis zat. Uiteindelijk lukt het haar om uit deze uitzichtloze situatie te ontsnappen en als bassiste een muzikale carrière op te bouwen. Ze tourt intensief met bands als Too Slim and the Taildraggers, The Soul of John Black en de Randy Oxford Band.

Wereldwijde tours brengen haar naar vier continenten. Haar inspanningen worden beloond met vijf maal een award voor Washington Blues Society Best Female Vocalist, drie keer voor Best Songwriter en een award voor Best Album van de Washington Blues Society en de Inland Empire Blues Society. De laatste jaren tourt polly met haar eigen band onder de naam Polly O’Keary and the Rhythm Method, een trio dat naast zangeres-bassiste Polly O’Keary uit gitarist Dave Miller en drummer en levensgezel Tommy Cook bestaat. Polly en Tommy vormen daarvoor onder andere vier jaar de ritme sectie van Too Slim and the Taildraggers en door het vele touren ontstaat een ijzersterke en hechte ritmesectie.

David Miller laat voor het eerst als gitarist van zich horen op zijn zeventiende. Een ontmoeting met de pianist van de Tommy Castro Band levert Miller zijn eerste betaalde optredens op in bars en clubs rondom de Bay Area. Op zijn vijfentwintigste besluit David onder eigen naam verder te gaan er formeert hij de Dave Miller Band. Ruim achttien jaar speelt hij vanuit zijn woonplaats San Luis Obispo in zo’n beetje iedere club in het zuiden van California en mag gezien worden als een van de populairste bands in die streek. Zijn ervaring heeft hij nu gebundeld met Polly O’Keary en Tommy Cook onder de naam Polly O’Keary and the Rhythm Method.

In 2014 brengt de band hun zeer goed ontvangen debuut album Compass uit. Nu drie jaar later ligt daar Black Crow Callin’, een stevige opvolger van Compass. De toon wordt meteen gezet in de stevige shuffle Hard Hearted World, waarin duidelijk wordt dat David Miller over zeer soepele vingers kan beschikken. Pianist Eric Robert vult als gast pianist de ruimtes uitstekend in. A Man Who Can Stand herbergt veel rock elementen in zich wat ook geldt voor Red Light, waarin Miller nog steviger te keer lijkt te gaan op gitaar en de rauwe stevige stem van Polly O’Keary prima aanvult. Jim McLaughlin komt op harmonica ondersteunen in de slowblues Black Crow Callin’, waarmee we bij een eerste rustpunt op dit stevige album zijn aangeland. De Powerhouse Horns, die bestaat uit Rich Cole met bariton en tenor saxofoon en Pete Kirkman op trompet geven kleur aan de funky groovende tracks Yours To Lose en Plan B. Maar ook ontwaren we ballads op dit album, One Life en het met cleane gitaarlicks gespeelde Reconciled mag je onder deze noemer scharen. Met de slowblues I Am The One komt het album na een dikke 47 minuten sfeervol tot zijn eind. Black Crow Callin’ kent bij tijd en wijle stevige gitaarpartijen, tel daarbij de rauwe stevige stem van Polly O’Keary en je zit in het vakje bluesrock. Kortom, een zeer gevarieerd album met louter en alleen zelf geschreven materiaal van een stel door de wol geverfde muzikanten. Voor de liefhebbers die hun blues iets ruiger opgediend willen hebben.

Tracklist:
01. Hard Hearted World
02. A Man Who Can Stand
03. Red Light
04. Black Crow Callin’
05. Yours To Lose
06. One Life
07. Reconciled
08. I Don’t Understand
09. Plan B
10. I Am The One

Website Polly O’Keary

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.