News Ticker

The Hoochies – Live! Moulin Blues

Tekst: Martin van der Velde

De Hoochies draaien al weer een tijdje mee in het bluescircuit. De band, die uit een aantal zeer gerenommeerde blues muzikanten bestaat weet keer op keer zijn publiek met hun aanstekelijke muziek te verrassen. Zanger mondharmonicaspeler Richard Koster zou men kunnen kennen van zijn verbintenis met The Cuban Heels en Billy and The Blues Demons, waarin hij samenwerkte met Hans van Lier. Tegenwoordig kun je hem naast The Hoochies met The Goshhawks en The Blues Busters op het podium aantreffen. Samen met Roelof Meijeringh vormt hij de spil van de band. Roelof heeft als gitarist al een behoorlijke staat van dienst. Zijn gedreven gitaarspel is jaren lang mede bepalend geweest voor de sound van de Boyd Small band, waarmee hij onder andere op het Waterfront Blues Festival in Oregon, Portland speelde. Maar ook Memo Gonzalez maakte graag gebruik van zijn diensten als gitarist. Beide heren kunnen over een zeer solide en ervaren ritmesectie beschikken, met Roland ‘Lut’ Luttik (Drippin’ Honey, Jack of Hearts, Oscar Benton Blues Band) aan de bas en Chiel ten Vaarwerk (Cuban Heels) op het slagwerk ligt het fundament in zeer goede handen.

Nu vijf jaar na het ontstaan van de band ligt daar ineens hun debuut album. Een Live album wel te verstaan. Afgelopen 4 mei stond de band geprogrammeerd op het Moulin blues festival waar de opnames van deze schijf werden vastgelegd. De opnames zijn nu als debuut album beschikbaar voor de fans. Op ‘Live! Moulin Blues’ komt hun rauwe, energieke en ongepolijste blues prima tot zijn recht. The Hoochies trappen af met Gutbucket, een track die ook op het laatste en gelijknamige album van The Cuban Heels was te vinden. Het is meteen duidelijk wat we mogen verwachten, rauwe, ongepolijste blues die nooit ver van het werk van de Red Devils ligt. De stem van Richard Koster doet zelfs denken aan Lester Butler en daarnaast blaast hij zo’n beetje zijn longen uit zijn lijf blijkt wel op de tracks No Fighting en de stomende boogie Backstreet Crawler. Beide solisten vullen elkaar perfect aan en zorgen voor het ene naar het andere hoogte punt in Let’s Get High. Na het iets rustigere, maar niet minder groovend Rubber Band zet Roelof Meijering op Anytime You Want een gitaarintro neer die je meteen doet denken aan de master of the Boogie, John Lee Hooker om je vervolgens in So Unfair mee te nemen richting de Paladins, dit komt mede door dat ‘Lut’ Luttik op deze track de lage noten op contra bas te speelt. Genoeg te beleven dus op dit album. Het tempo wordt flink opgeschroefd in Mambo Boogie, die drijft op een stampende boogie groove en waarop Koster ons nogmaals laat horen dat hij het harpspel tot in de finesses beheerst. In The Hook is een hoofdrol weggelegd voor Roelof Meijeringh, die bij tijd en wijle zijn gitaar op ‘Hendrixiaanse wijze’ geselt en afbeult om vervolgens met hetzelfde gemak over te schakelen naar stevige authentieke Chicago blues in Double Trouble. Met een verzengende uitvoering van I Was Fooled/She Fooled Me komt deze zeer geslaagde live registratie tot zijn eind.

Deze gasten gunnen zichzelf en hun publiek geen moment rust. De trein dendert als maar door en dat is waar deze mannen goed in zijn en waar ze het best tot hun recht komen. Live, op het podium waar ze hun dampende blues vol overtuiging aan de man weten te brengen. Eigenlijk wisten we dat allang maar met het uitbrengen van ‘Live! Moulin Blues’ is dit nu voor de eeuwigheid vastgelegd.

Tracklist:
01 Gutbucket
02 No Fighting
03 Backstreet Crawler
04 Let’s Get High
05 Rubber Band
06 Anytime You Want
07 So Unfair
08 Mambo Boogie
09 The Hook
10 Double Trouble
11 I Was Fooled/She Fooled Me

Facebook The Hoochies

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.