News Ticker

Blackfoot Gypsies in NiXenMeeR

Tekst: Herbert Schluter

The Blackfoot Gypsies deden Europa aan en tijdens deze tour was er net genoeg ruimte voor één optreden in Nederland. Ik zou bijna zeggen dat de eer weer eens te beurt viel aan NiXenMeeR in Enschede en hoewel het concert op dinsdagavond plaatsvond en er rond half negen nog maar een handjevol mensen aanwezig was bleken er bij aanvang toch nog aardig wat mensen de weg te hebben gevonden en werd ’t toch nog gezellig druk.
blackg4
The Blackfoot Gypsies werd opgericht door drummer Zack Murphy en zanger/gitarist Matthew Paige die bassist Dylan Whitlow and ’bekschuiver’ Oliver ’Ollie Dogg’ Horton in het nekvel grepen en de heren zijn inmiddels al weer ruim vier jaar en vier albums verder. Het meest recente album ’Handle it’ is inmiddels alweer een jaar oud en een nieuw exemplaar kunnen we in de loop van het najaar verwachten, tenminste, dat hebben ze ons beloofd!
blackfg3
Vanzelfsprekend waren veel liedjes afkomstig van dit laatste album en voor de afwisseling deden de heren eerst een akoestische set. Waar ik om mij heen diverse goedkeurende geluiden hoorde kon me dit eerlijk gezegd niet zo heel erg bekoren op de één of andere manier…

Gelukkig (voor mij dan…) begon daarna het ’echte’ werk en goeiemorgen zeg, daar spatte het vuurwerk vanaf! De liedjes zoals ’Spent all my money’, ’Pork Rind’ en ’Scream my name’ werden met overgave en energie gespeeld. Zanger Matthew heeft een onwaarschijnlijk hoge en ietwat nasale stem die ergens wel aan Bob Dylan doet denken terwijl bassist Dylan me telkens weer verbaasde met zijn vingervlugge basspel. Veel bassisten vervullen een bescheiden rol op de achtergrond maar zo af en toe sta je gewoon hartgrondig te genieten van een bassist met een tikkie ADHD…
blackfg5
Ook drummer Zack laat zich niet onbetuigd en wisselt z’n stokken af en toe om voor sambaballen. Maar ja, waar laat je dan die drumstick? Gewoon tussen je tanden, vandaar dat hij af en toe als een wilde ’Captain Caveman’ achter z’n kit zat! Ook hier: genieten! En de meest (on)opvallende van het stel was toch wel Olly Dog die eigenlijk maar bij een paar gelegenheden zijn kunsten solo vertoonde maar doorgaans met zijn harmonica een soort muzikale basislaag onder het geheel legde. Zo van: je merkt ’t bijna niet maar als-ie niet speelt mis je het. Aparte maar leuke gewaarwording!
blackfg1
Daags na dit optreden vertrokken de mannen naar het hoge Noorden. Nee, niet Groningen, maar Scandinavië en daar hebben ze zich ook aardig vermaakt als ik de berichten mag geloven. Kortom: weer zo’n heerlijke verrassing zoals we wel vaker hebben meegemaakt bij NiXenMeeR! Dat was het die doordeweekse dinsdagavond dubbel en dwars waard (en het enigszins duffe gevoel op woensdagmorgen…).

Website Blackfoot Gypsies
Website NiXenMeeR

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.