News Ticker

Blues From The Low Country – Rarities, Outtakes & Radio Recordings

Derde uitgave in de serie Blues From The Low Country op het V-Tone records label met opnames van de Juke Joint Blues Band, Greyhound Blues Band en de Westcoast Party, die nog niet eerder op cd verkrijgbaar waren. Eerder verschenen in deze serie Good Blues To You en What You See Is What You Get.

JUKE JOINT BLUES BAND. “Veel – goed gespeeld gitaarwerk van de Drentse Juke Joint Blues Band in Society Woman en het met harpwerk aangesterkte No More Doggin” schreef bluesmagazine Block naar aanleiding van het verschijnen van de verzamel LP ‘The Blues Number 1’ in 1989. Twee jaar eerder had de band al zijn eerste studio opnames in de ICO studio in Assen op de band gezet. Deze destijds als verkoop muziekcassette uitgebrachte nummers lieten al duidelijk horen welke muzikale koers de band had ingezet. Rauwe Chicago-, Delta- en voornamelijk Texasblues is het vaatje waaruit de band tapt. Authenticiteit is het sleutelwoord van de band maar met veel ruimte voor interpretatie en improvisatie. De songlist bevat naast eigennummers een groot aantal klassieker uit de rijke blueshistorie die echter vaak een drastische bewerking hebben ondergaan, maar immer met respect voor de traditie van deze Amerikaanse Roots Music. De Juke Joint Blues Band deed veel bühne ervaring op door lange tijd het nationale bluescircuit te doorkruisen en uiteindelijk lag ook Duitsland op hun bluesroute. De band maakte furore door het begeleiden van diverse traditionele Amerikaanse bluesartiesten. Elisha ‘Blue’ Murray, Richard ‘Big Boy’ Henry, Little Willie Littlefield, Robert T. ‘Piano Slim’ Smith, Walter ‘Lightnin’ Bug’ Rhodes, Jon Nerenberg Morris, R.L. Burnside, Billy O’Haire, Richard Ray Farrell, John Stevens, Michael de Jong, Terry Mann, Keith Dunn, John Packer en James ‘Blues’ Campbell werden in wisselende bezetting van een gedegen begeleiding voorzien. Ook een aantal Nederlandse en Engelse bluesmusici lieten zich graag door de Juke Joint Blues Band begeleiden. Zo deelde de band het podium met Jazz- en Blueszangeres Lils McIntoch, Flavium voorman Hans Driesten, Brainbox zanger Kaz Lux en de blues en boogie pianisten Son McGauley en Bob Hall. In de eerste helft van de negentiger jaren valt deze unieke Drentse bluesformatie uiteen.

GREYHOUND BLUES BAND. De Greyhound Blues Band bestaat sinds 1991en kan als een zeer geroutineerde band gezien worden. Deze van oorsprong Drentse bluesband bestaat uit muzikanten die eerder in diverse bands als de Juke Joint Blues Band, Southside Blues Band en de John Stevens Band speelden en in deze formatie hun muzikale ervaringen gebundeld hebben. Hun voorkeur gaat uit naar blues, die zijn oorsprong vindt in Chicago en Texas. Ook buiten Nederland is de Greyhound Blues Band met succes op de diverse bluespodia te vinden, zoals in Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland, waar ze naast club optredens op menige affiche van jazz- en bluesfestivals staan. Naast de reguliere optredens wordt de band regelmatig ingezet als begeleidingsband van internationale bluesmuzikanten. De Greyhound Blues Band verzorgt avondvullende shows met authentieke, Amerikaanse bluesartiesten als Guitar Crusher, Henry Gray, R.L. Burnside, Curtis Knight, Boney Fields, Tino Gonzales, Memo Gonzalez, Jake Dawson, Leon Blue, Archie Lee Hooker, Aron Burton, Louisiana Red, Chicago Bob Nelson Eb Davis en Michael Dotson en vooraanstaande nationale muzikanten als Hans Dulfer, Oscar Benton en Rosa King. De band heeft hiermee gedurende hun meer dan 28-jarig bestaan veel ervaring mee opgedaan. De bluesmuziek is sterkt geworteld in de traditionele Chicago Blues en wordt gespeeld met passie en overtuiging. De band kent tijdens het bestaan meerdere bezettingen. De vaste kern bestaat de laatste jaren uit Johan Meijer (zang, gitaar), Martin van der Velde (bas) en George Snijder (drums). De ‘Greyhoundbus’ neemt je als ware mee op een reis naar Chicago en voert je langs ‘downtown’ bluesclubs en juke joints. Deze gerenommeerde muzikanten hebben hun sporen allang verdiend en brengen blues in zijn authentiekste vorm.

WESTCOAST PARTY. Als je aan Westcoast Blues en Jump denkt kom je al snel bij namen als Rod Piazza, William Clarke, Rick Estrin en James Harman terecht. Dit gegeven is dan ook het vertrekpunt van de Westcoast Party. Deze band bestaat uit 4 gerenommeerde muzikanten die deze blues stijl al jaren een warm hart toedragen. Zanger, mondharmonicaspeler Gerrit Ekkelenkamp heeft jaren lang het bluescircuit doorkruist met diverse bands en gelegenheidsformaties. Hij heeft duidelijk een eigen beeld hoe een Westcoast harmonica moet klinken en houdt zich dan ook al jaren bezig met de verdere ontwikkeling van deze sound. Gitarist Jean Raven heeft als grote voorbeeld Duke Robillard en dat is heel duidelijk in zijn spel terug te horen. Jean heeft in diverse bluesbands, met name in het Westen van Nederland gespeeld. De laatste jaren speelde hij o.a. in Jumpin’ Joe, met deze band verzorgde hij enige voorprogramma’s van Duke Robillard. De ritme sectie bestaat uit drummer Richard van Grootveld en Martin van der Velde op bas. Richard van Grootveld is een zeer ervaren en groovy drummer die o.a. ook in de Haagse band Jumpin’ Joe speelde.  Bassist Martin van der Velde werkte  met o.a. Joel Foy, James Harman, Gene Taylor en vele andere Amerikaanse bluesmuzikanten die in Europa tourden.

Tracklist:
01 Society Woman Blues
02 Talking Woman Blues
03 Lightnin’ Bug
04 GBB Shuffle
05 Feel So Good
06 Boogie
07 Ease Off
08 Little By Little
09 Keep Our Business To Yourself
10 Buzzin’ Around
11 Napkins Blues
12 Please Don’t Bite

Info en bestellen via mail Vtone

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.