News Ticker

Natural Blues – I Can’t Breathe

Tekst: Marin van der Velde

Zanger gitarist Norbert Egger richt in 1982 met harmonicaspeler Heiko Petcke de bluesformatie Natural Blues op, een formatie die feitelijk als side project bedoeld was maar door zijn stevige blues benadering en extravagante show zeer succesvol bleek en zo tot een van de hoofdactiviteiten van deze muzikanten werd.

Na het overlijden van Heiko Petcke in 2017 besluit Norbert Egger de band in een nieuwe bezetting voort te zetten. Sinds 1979 speelt Egger in de band City Blues Connection, waarmee hij onder andere een album me Louisiana Red opnam. Het lag dan ook voor de hand om zijn vrienden van de City Blues Connection te benaderen voor de vacante plekken binnen Natural Blues. Alex Meik sluit zich als bassist aan bij de band. Deze bassist die zowel elektrische bas als contra-bas speelt begeleide muzikanten als Ray Charles en Ray Anderson. Hubert Hoffner neemt het harmonicaspel voor zijn rekening. Door zijn jaren lang verblijf in de Verenigde Staten en de ervaringen die hij op deed, door veel in de Windy City te spelen voegt hij de Chicago bluessound aan de band toe. Stefan Schubert maakt als ritme gitarist de band compleet. Geen drummer zie ik u denken, voor die rol is Florian Speth als gast slagwerker uitgenodigd.

Met de uitgave van de EP I Can’t Breath ondersteund Natural Blues de Black Lives Matters beweging, niet alleen op artistiek gebied maar ook financieel. Van iedere verkochte schijf gaat 2,00 euro naar de Black Lives Matters beweging. Ook het geld dat opgebracht wordt door de streamingdiensten komt ten goede aan Black Lives Matters. Een mooi initiatief! Al eerder timmerde Natural Blues politiek kritisch aan de weg door het uitbrengen van de single Shame On You, Mr. Trump. I Can’t Breath gaat rockend van start met de gelijknamige titel song. De band roept de politie op om te stoppen met moorden en zich niet schuldig te maken aan racisme. Iets waar wij ons allemaal in kunnen vinden. De track gaat naadloos over in Weepin’ and Moanin’,  waarop Alex Meik zijn elektrische bas heeft ingeruild voor de contra-bas maar nog steeds even stevig ondersteund. Nobert Egger begeleidt zichzelf met heerlijk stevig slidespel. Hubert Hofherr luidt met akoestisch harpspel Sweet Goddess Blues smaakvol in. Een nummer dat je even aan Little Red Rooster laat doen denken. Het akoestisch gitaarwerk valt mooi samen met het slidespel. Het daaropvolgend Rockin’ Goddess Blues grooved er stevig op los. Norbert Egger laat horen dat hij het slidespel zeer goed beheerst en vult het rauwe harpspel van Hubert Hofherr perfect aan. Natural Blues besluit de EP met de slepende rocker What My Boss Wants, de vocalen deelt Egger met Alex Meik en Stefan Schubert kruipt even uit de schulp van slaggitarist met lekker solo spel gevolgd door stevig blaaswerk van Hofherr op de diatonische harp.

Al met al 18.29 minuten stevige op Chicago blues geschoeide muziek van een aantal ervaren muzikanten, die met de titelsong I Can’t Breathe een politiek kritische boodschap uitdragen. Rest mij nog te melden dat al het materiaal geschreven is door Norbert Egger en dat Florian Speth een uitstekende bijdrage heeft geleverd als gast drummer, inlijven die man zou mijn advies zijn!

Tracklist:
1 I Can’t Breath
2 Wheepin’ and Moanin’
3 Sweet Goddess Blues
4 Rockin’ Goddess Blues
5 What My Boss Wants

Website Natural Blues

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.