News Ticker

Eb Davis – How Berlin Got The Blues

Tekst: Martin van der Velde

Eb Davis komt op 25 december 1945 in Elaine, Arkansas ter wereld. Op jonge leeftijd besluit Eb om naar Memphis, Tennessee te verhuizen. Op Beale Street ziet hij artiesten als BB King, Bobby Bland, Little Junior Parker en Jerry Lee optreden en inspireren Eb Davis als jonge muzikant. Op uitnodiging van Eugene Golston, de eigenaar  van de bekende 521 club, besluit Eb Davis zijn geluk te beproeven in New York.

In de 521 club , gevestigd op Brooklyn opent Eb voor artiesten als Wilson Pickett, Otis Redding en Johnny Taylor. Eind zestiger jaren formeert hij zij formatie de Soul Groovers, waarmee hij rond tourende artiesten begeleidt. Zo fungeerde de Soul Groovers als begeleidingsband voor onder andere Isaac Hayes, Wilson Pickett, Millie Jackson, The Manhattans en Ronnie Dyson. Met deze formatie neemt Eb zijn eerste album Get Your Business Straight op. In 1975 vallen de Soul Groovers uiteen en is het tijd dat Ed Davis zijn dienstplicht gaat vervullen.

Op het moment dat Ebylee ‘Eb’ Davis naar Berlijn komt, ligt deze stad nog gedeeltelijk achter een betonnen muur, waardoor het Oosten van Westen gescheiden wordt. Het Amerikaanse leger stuurde hem voor zijn dienstplicht naar deze Europese stad om daar als hoofd van de afdeling communicatie er op toe te zien dat de communicatie tussen de geallieerden en de Duitsers in goede orde verloopt. De Koude oorlog was ook nog eens in volle gang en voor de schriftelijke correspondente met het Oosten had Eb Davis de verantwoordelijk om de juiste ‘toon’ te vinden in de wederzijdse berichtgeving. Het feit dat vele Amerikanen, die hun dienstplicht in Berlijn moesten vervullen een instrument bespeelden stelde Eb Davis in staat om tijdens deze periode actief met muziek bezig te kunnen zijn.

Ondertussen is Berlijn, Duitsland zijn tweede heimat, maar in hart en nieren voelt Eb zich nog steeds een Amerikaan. Producent Victoria Luther en regisseur Anje Dohrn hebben met de documentaire ‘How Berlin Got The Blues’ Eb’s levensverhaal op een schitterende opgetekend. Een zeer persoonlijk document waarin hij vertelt over de rol die hij had als militair tijdens zijn dienstperiode, maar ook hoe zijn muzikale carrière verlopen is. De subtitel van de dvd ‘The Secret Life of Eb Davis’ geeft eigenlijk al aan met welke voorzichtigheid Eb Davis zijn taak als hoofd communicatie moest uitvoeren. Naast Eb, komen Willie Pollock (saxofoon) en Jay Baily (gitaar) van de Super Band uitgebreid aan het woord. In Brooklyn, New York ontmoeten de filmmakers drie oud bandleden van de Soul Groovers, Stanley Burrell (guitar), Johnny Barnet (basgitaar) en Greg Quick (drums) halen samen oude herinneringen op en ook Eb’s zuster en USA manager Barbara Peters Smith komt ruimschoots aan bod. Filmshots van live optredens worden afgewisseld met foto materiaal uit het verleden en heden. De film die tot voor kort in filmhuizen in Duitsland, Frankrijk, Mississippi, New York en Californië heeft gedraaid is nu ook als download en dvd verkrijgbaar.

Kortom een zeer onderhoudende documentaire over de Blues Ambassador Eb Davis, een titel die Eb met recht draagt.

Website Eb Davis

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.